Thursday, April 18, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skČínsky bezdymový tabak dorazil k bránam Únie. Ukrajina rokuje o daniach

Čínsky bezdymový tabak dorazil k bránam Únie. Ukrajina rokuje o daniach

Nepreclený tabak marí protifajčiarske snahy Európskej únie. Môže obsahovať viac škodlivín a obchádza aj regulácie. Východná trasa je pre transport kontrabandu do Únie najdôležitejšia a začiatkom roka sa na nej objavili aj nové tabakové výrobky. Ukrajinský parlament teraz zvažuje, či kvôli tomu okresať dane.

Čína je najväčším producentom falšovaných cigariet, ktoré sa dostávajú na európsky trh. Nelegálni producenti majú pritom podľa portálu Unian záujem už aj o „fajčiarske“ inovácie. V úvode roka 2022 sa na ukrajinskom trhu objavili bezdymové tabakové výrobky z Číny.

Pre pašovanie tabaku do Európy je východná hranica najdôležitejšia. Až po nej nasledujú južné prístavy. Slovenskí colníci na hranici s Ukrajinou každoročne zaznamenajú stovky pokusov o nelegálny dovoz spolu až niekoľko miliónov cigariet.

Po novom si na trase na Slovensko, a teda aj do Únie, už musia dávať pozor aj na nové tabakové výrobky, ktoré nepodliehajú reguláciám a oberajú štáty o daňové príjmy. Najmä o tie, ktoré tabak miesto spaľovania zohrievajú.

Niektoré ukrajinské médiá tieto správy spájajú s tohtoročným zvýšením tabakovej dane. Tá na cigarety stúpla o pätinu, bezdymový tabak však zasiahla až 320 percentná nárazová prirážka. „Táto drakonická daň pravdepodobne trh s nelegálnymi výrobkami ešte viac podporí,“ myslí si Lindsey Stroud, analytička americkej Taxpayer Protection Alliance.

Ukrajinský parlament má tento týždeň hlasovať o pozmeňovacom návrhu, ktorý by daň zmiernil. Svetová zdravotnícka organizácia však poukazuje na to, že nový zákon iba dorovnal zaťaženie bezdymových tabakových výrobkov a cigariet. Odporúča vyššiu sadzbu ponechať a vďaka peniazom v rozpočte zlepšiť kontroly.

Východná hranica EÚ: Nelegálny obchod s tabakom a jeho dopady

Prísne strážená schengenská hranica nie je celkom odolná voči aktivitám organizovaného zločinu. Má mnoho podôb a ekonomických či bezpečnostných dôsledkov, na ktoré sa EÚ snaží reagovať.

Čínske náplne sú lacnejšie

Bezdymové výrobky sú krátke náplne s obsahom tabaku, ktoré sa vkladajú do prístrojov na ich zohrievanie. Špecifická časť spotrebnej dane na tieto náplne sa v Ukrajine po novom dorovná minimálnej spotrebnej dani, ktorá platí pri klasických cigaretách.

Niekoľko poslancov ukrajinského parlamentu začiatkom roka znovu otvorilo otázku bremena týchto výrobkov. Na pláne najbližšej plenárnej schôdze je pozmeňovací návrh, ktorý môže byť prijatý už tento týždeň.

V rámci neho sa zvýšenie zmierňuje z 320 percentného na 200 percentné a ďalej sa postupne zvyšuje. Avšak menej, než v rámci dnes platného kalendára. Výbor pri schvaľovaní pozmeňovacieho zákona argumentoval práve hrozbou zavalenia trhu pašovanými náplňami zo zahraničia.

Podľa Oleksandra Yavorskiyho, riaditeľa odboru podnikateľskej súťaže Federácie ukrajinských zamestnávateľov, v prípade ponechania pôvodného 320 percentného navýšenia dorovná objem legálneho predaja týchto výrobkov ten nelegálny.

Ukrajinský profesor ekonómie Valery Vorotin v januári napísal komentár, v ktorom v obchodoch v meste Bila Tserkva ukazuje vystavené čínske náplne do bezdymových tabakových výrobkov značky MC. Tie sa predávajú bez kolku a podľa portálu Ukrainian News sa v krajine zjavili po prvýkrát.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments