Friday, March 29, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skEuroposlanci chcú drahší a nudnejší tabak. Aj ten bezdymový

Europoslanci chcú drahší a nudnejší tabak. Aj ten bezdymový

Na rozdiel od cigariet dnes môžu byť bezdymové tabakové výrobky aj ochutené, napríklad mentolom. Europarlamentný výbor pre boj s rakovinou chce tento rozdiel zmazať. Všetok tabak chce tiež viac zdaniť. Miernejšiu reguláciu navrhuje pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú.  

Európsky parlament už má vlastnú správu k európskemu plánu na boj proti rakovine. Poslanci sa v nej venujú aj otázke prevencie, najmä tabakovej regulácii.

V tejto oblasti sa už niekoľko rokov vedú na európskej úrovni diskusie. Zástancovia fajčiarskych alternatív tvrdia, že škodlivosť cigariet je spôsobená najmä spaľovaním tabaku. V rámci prístupu zmierňovania škodlivosti teda odporúčajú miernejšiu reguláciu pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú a bezdymové výrobky, ktoré ho zohrievajú.

Europarlamentný výbor ich argument prevzal, ale iba sčasti. Miernejšiu reguláciu odporučil ponechať pre elektronické cigarety. Tiež uznal ich potenciál pomôcť niektorým fajčiarom skončiť s cigaretami.

Pre bezdymové tabakové výrobky však odporúčajú prakticky rovnaký prístup ako pre tradičné cigarety.

„Správa sa sústredí na preukázanú súvislosť medzi tabakom a rakovinou,“ vysvetľuje pre EURACTIV Slovensko španielsky europoslanec Nicolás González Casares (S&D).

Portugalsko zdaňuje e-cigarety viac ako tie klasické, Slovensko vôbec. Koho počúvne Únia?

Rozdiely v spotrebných daniach na fajčiarske novinky sú v EÚ veľké. Slovensko je harmonizácii otvorené, minulý rok patrilo k najmiernejším regulátorom. Verejná konzultácia eurokomisie sa priklonila na stranu žiadnych alebo nízkych daní.

Európska únia bude mať do roku 2030 iba päť percent fajčiarov. …

Odporúčania pre budúce smernice

Európska komisia chce v najbližšej dobe predstaviť novely smerníc, ktoré ovplyvňujú zdaňovaniereguláciu predaja fajčiarskych výrobkov.

Tie zatiaľ ponechávajú veľa rozhodnutí o fajčiarskych novinkách na členské štáty. Preto sú napríklad na Slovensku povolené príchute iba v e-cigaretách a zahrievanom tabaku, nie však v cigaretách.

Veľké rozdiely tiež existujú pri zdaňovaní. Mnoho štátov vrátane Slovenska neuvaľuje na elektronické cigarety žiadnu spotrebnú daň. Na zahrievaný tabak áno, ale zväčša miernejšiu ako na tradičné cigarety.

K tomu, ako by tieto smernice mali po novom vyzerať, sa teraz vyjadril Osobitný výbor pre boj proti rakovine (BECA) v jeho konečnej správe, za ktorú hlasovalo 29 z 34 členov. Budúci rok o nej bude hlasovať celý europarlament na plenárnom stretnutí.

Text nebude záväzný, ale bude reflektovať názory inštitúcie, ktorá má veľkú úlohu pri tvorbe záväzných smerníc.

Rok od zákazu mentolových cigariet: Viac Slovákov prešlo k e-cigaretám než prestalo fajčiť

V máji 2020 sa v celej EÚ prestali predávať mentolové cigarety. Podľa prieskumu ich však časť Slovákov fajčí aj naďalej. Údajne ich kupujú aj v obchodoch, ktoré zákaz nedodržiavajú. Slovenskí kontrolóri však žiadne porušenia nezistili.

Tabak alebo nikotín

V bezdymových tabakových výrobkoch tabak nie je spaľovaný, ale zahrievaný. Využíva sa na to elektrické zariadenie, do ktorého sa dávajú náplne podobné kratším cigaretám.

Elektronické cigarety tabak neobsahujú vôbec. Tiež ide o elektrické zariadenia, ktoré zahrievajú nikotínovú tekutinu.

Na menšej škodlivosti týchto výrobkov nie je vedecká zhoda. Svetová zdravotnícka organizácia napríklad odporúča fajčiarov odrádzať od všetkých foriem fajčenia.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments