Thursday, March 28, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skEuroposlanci odporučili zakázať príchute e-cigariet lákavé pre deti

Europoslanci odporučili zakázať príchute e-cigariet lákavé pre deti

Správa o prevencii a boji s rakovinou prešla Európskym parlamentom. Poslanci v nej odporučili okresať ponuku dostupných príchutí pri elektronických cigaretách, pri bezdymových tabakových výrobkoch boli ešte prísnejší.

Európsky parlament na konci februára odhlasoval správu o posilnení Európy v boji proti rakovine. Aj keď je správa nezáväzná, môže ovplyvniť obsah záväzných legislatív, ktoré Únia pripravuje a tiež ukazuje, ako by poslanci mohli neskôr hlasovať.

V otázke prevencie rakoviny sa správa sústredí najmä na fajčenie a alkohol, kde sa poslanci ešte do poslednej chvíle snažili presadiť pozmeňujúce návrhy, ktoré by odporúčania zmiernili, alebo naopak posilnili.

Rok od zákazu mentolových cigariet: Viac Slovákov prešlo k e-cigaretám než prestalo fajčiť

V máji 2020 sa v celej EÚ prestali predávať mentolové cigarety. Podľa prieskumu ich však časť Slovákov fajčí aj naďalej. Údajne ich kupujú aj v obchodoch, ktoré zákaz nedodržiavajú. Slovenskí kontrolóri však žiadne porušenia nezistili.

Presadiť svoje záujmy sa podarilo najmä vinárom, v ktorých mene poslanci zmiernili text o škodlivosti pitia alkoholu. Naopak, neprešli snahy o zákaz všetkých príchutí v elektronických cigaretách.

„V tomto prípade si nemyslím, že je našou úlohou zasahovať do výberu zákazníkov, ale ich skôr motivovať, aby sa správne rozhodovali,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP), ktorý tiež hlasoval proti tomuto pozmeňujúcemu návrhu. „Som presvedčený, že pôvodný text je v súčasnosti dostatočným krokom na ceste k cieľu 5% fajčiarov v EÚ v roku 2040.“

Poslanci teda odporučili zakázať iba tie príchute, ktoré sú „osobitne príťažlivé“ pre mladých. Ktoré konkrétne to budú, má byť predmetom výskumu, v legislatívnom procese sa spomínali napríklad žuvačkové príchute. Správa však zostala prísna voči bezdymovým tabakovým výrobkom, ktoré by podľa europoslancov mali zostať úplne bez príchutí a tiež by chceli dvihnúť ich cenu.

Europoslanci chcú drahší a nudnejší tabak. Aj ten bezdymový

Na rozdiel od cigariet dnes môžu byť bezdymové tabakové výrobky aj ochutené, napríklad mentolom. Europarlamentný výbor pre boj s rakovinou chce tento rozdiel zmazať. Všetok tabak chce tiež viac zdaniť. Miernejšiu reguláciu navrhuje pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú.  

Zákaz aróm príťažlivých pre nefajčiarov

„Cieľom správy je nastavenie čo najefektívnejšieho boja s rakovinou. To je možné dvoma spôsobmi. Jednak hľadaním zdrojov na výskum a účinnú liečbu a na druhej strane obmedzovaním ponuky škodlivých produktov,“ hovorí Štefanec.

V najbližšej dobe by mala Komisia predstaviť novely smerníc, ktoré určujú celoeurópske pravidlá pre zdaňovanie fajčiarskych výrobkov a tiež produktovú smernicu, ktorá reguluje, čo a ako je vôbec dovolené predávať a používať.

Situáciu komplikujú alternatívne fajčiarske výrobky, pri ktorých výrobcovia tvrdia, že sú menej škodlivé. Ide najmä o elektronické cigarety, ktoré miesto spaľovania tabaku zohrievajú nikotínovú tekutinu a bezdymové tabakové výrobky, ktoré tabak tiež zohrievajú. Ich zástancovia argumentujú, že ruka v ruke s nižšou škodlivosťou by mala ísť aj nižšia regulácia.

Konečná správa europarlamentu je pomerne prísna pre klasické cigarety, aj bezdymové tabakové výrobky. Na všetky tabakové výrobky, bez rozdielu v zahrievaní alebo spaľovaní, europoslanci odporučili uvaliť vyššie dane a zakázať všetky príchute.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments