Wednesday, April 24, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skSpravodajkyňa boja proti rakovine: E-cigarety znižujú riziko, ale myslime na vedľajšie účinky

Spravodajkyňa boja proti rakovine: E-cigarety znižujú riziko, ale myslime na vedľajšie účinky

Europoslankyňa vyhlásením reagovala na postoj Európskej komisie, ktorá potenciál fajčiarskych alternatív nevidí. Zákonodarná inštitúcia signalizuje zmierlivý postoj, pre ochranu mladých ľudí však pravdepodobne bude chcieť zregulovať príchute.

Tvorba europarlamentnej pozície k Európskemu plánu na boj proti rakovine sa blíži ku koncu. Poslanci našli zhodu na mnohých cieľoch, ktoré by podľa nich mala EÚ dosiahnuť. V správe upozornia na potrebu zbližovať úroveň zdravotnej starostlivosti v členských krajinách, zjednodušiť lekárom prácu v zahraničí a zlepšiť dostupnosť moderných liekov.

Kontroverzným bodom sú však odporúčania ohľadom prevencie. Poslanci si uvedomujú, že zlá životospráva, vrátane fajčenia a pitia nadmerného množstva alkoholu, šance na onkologické ochorenie výrazne zvyšuje.

V europarlamentnom výbore pre boj proti rakovine (BECA) sa stretávajú dva opozičné tábory. Jedna strana chce dosiahnuť beztabakovú generáciu prísnou reguláciou všetkých fajčiarskych výrobkov, vrátane tých nových.

Na túto stranu sa v pondelkovom stretnutí (8. novembra) postavil aj John Ryan z generálneho riaditeľstva pre zdravie Európskej komisie. Ryan europoslancom pripomenul závery európskych vedcov, ktorí našli iba slabé dôkazy o tom, že e-cigarety pomáhajú fajčiarom so zlozvykom skoncovať.

Spravodajkyňa europarlamentnej pozície k európskemu boju s rakovinou, francúzska europoslankyňa Veronique Trillet-Lenoir (RE), ale vyjadrila zmierlivejší názor.

„Áno, nebolo dokázané, že nikotínové náhrady umožnia všetkých fajčiarom s fajčením úplne skončiť. Ale dokážu znížiť riziko,“ povedala s tým, že túto „hierarchiu“ musia legislatívci vziať do úvahy.

Trillet-Lenoir ale dodala, že pozor musia dávať aj na vedľajšie účinky spojené s fajčiarskymi novinkami. Tie vidí najmä v možnej atraktívnosti pre mladých ľudí, ktorí na cigaretách nie sú závislí, a pri ktorých sa teda o znížení rizika nedá hovoriť. Europarlamentný výbor sa ich pravdepodobne pokúsi pred návykom ochrániť zákazom lákavých príchutí.

Europarlament v novej správe navrhuje zvýšiť dane na všetky tabakové výrobky

Návrh nerozlišuje medzi klasickými cigaretami a tými bezdymovými. Europoslanci naklonení fajčiarskym alternatívam ale pripravujú pozmeňujúce návrhy, ktorými chcú zaťaženie odstupňovať podľa škodlivosti.

Ľavicová frakcia má obavy

Spravodajkyňa si dala za úlohu nájsť kompromis medzi protichodnými názormi v rámci výboru. Návšteva v sídle Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá je voči fajčiarskym alternatívam naladená negatívne, niektorých členov ešte viac utvrdila v potrebe tvrdšej regulácie. Vo väčšine členských krajín sú totiž dnes e-cigarety aj zahrievaný tabak zdaňované menej než klasické cigarety. Na rozdiel od nich tiež zatiaľ nemajú zakázané príchute.

„Za našu skupinu musím priznať obavy,“ myslí si španielsky europoslanec z ľavicovej frakcie S&D, Nicolás Gonzáles Casares. „Je znepokojujúce, že v niektorých návrhoch týkajúcich sa tabakových výrobkov máme laxný prístup.“

Gonzáles Casares si myslí, že v správe o rakovine je takáto miera tolerancie neprijateľná. Návšteva WHO podľa neho ukázala, že tabakový priemysel tieto výrobky využíva na prilákanie nových zákazníkov z radov mladých ľudí.

Portugalsko zdaňuje e-cigarety viac ako tie klasické, Slovensko vôbec. Koho počúvne Únia?

Rozdiely v spotrebných daniach na fajčiarske novinky sú v EÚ veľké. Slovensko je harmonizácii otvorené, minulý rok patrilo k najmiernejším regulátorom. Verejná konzultácia eurokomisie sa priklonila na stranu žiadnych alebo nízkych daní.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments