Friday, April 19, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skZačínajú opozičné protifajčiarske konferencie. Jedna vidí v e-cigaretách problém, druhá riešenie

Začínajú opozičné protifajčiarske konferencie. Jedna vidí v e-cigaretách problém, druhá riešenie

Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že tabakový priemysel chce fajčiarskymi alternatívami získať nových zákazníkov. Zástancovia alternatív ale trvajú na tom, že menšou škodlivosťou dokážu zachraňovať životy. Nezhodnú sa na tom, čo je vedecky potvrdené a nebudú spolu ani diskutovať.

Konferencia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k Rámcovému dohovoru o kontrole tabaku je najväčším stretnutím vlád a odborníkov na boj proti fajčeniu. Jej deviaty ročník sa začína dnes (8. novembra) a v online formáte potrvá celý týždeň. Pre pandémiu sa tentokrát koná až po troch rokoch a závery z nej nastavujú štandard protifajčiarskych zákonov pre 90 percent ľudí na svete, vrátane celej EÚ.

V rovnaký moment začína aj alternatívna konferencia o boji s fajčením. Nazýva sa sCOPe, a organizujú ju zástancovia alternatívnych fajčiarskych výrobkov, napríklad elektronických cigariet alebo zahrievaného tabaku. WHO budú počas piatich dní kritizovať za odmietnutie diskusií o princípe zmierňovania škodlivosti. Fajčiarske alternatívy sú totiž podľa nich menej rizikové a preto by mali byť aj menej regulované.

Portugalsko zdaňuje e-cigarety viac ako tie klasické, Slovensko vôbec. Koho počúvne Únia?

Rozdiely v spotrebných daniach na fajčiarske novinky sú v EÚ veľké. Slovensko je harmonizácii otvorené, minulý rok patrilo k najmiernejším regulátorom. Verejná konzultácia eurokomisie sa priklonila na stranu žiadnych alebo nízkych daní.

Európska únia bude mať do roku 2030 iba päť percent fajčiarov. …

Diskutovať chcú až o rok

Svetová zdravotnícka organizácia naozaj presunula diskusiu o týchto výrobkoch až na ďalší ročník konferencie. Účastníkom bude iba odprezentovaná správa, o ktorej z časových dôvodov nebudú diskutovať.

„Tabakové spoločnosti upravujú svoje taktiky a dnes sa, viac než kedykoľvek predtým, klamlivo prezentujú ako súčasť riešenia tabakovej epidémie a sú odhodlaní získať nové výnosy od mladých ľudí, žien a zraniteľných komunít,“ píše sa v tlačovom vyhlásení k začiatku konferencie. WHO chce bojovať proti snahám zvýšiť predaj tabakových výrobkov „vo všetkých ich formách“.

Aj samotná správa je k výrobkom zamietavá. Odporúča členským štátom bezdymové tabakové výrobky, ktoré miesto spaľovania tabak zahrievajú, regulovať aj zdaňovať rovnako ako klasické cigarety. Aj paru z týchto výrobkov považuje za ekvivalent cigaretového dymu a odporúča krajinám zakázať výrobcom produkty propagovať s tvrdeniami o menšej škodlivosti alebo rizikovosti.

Menej konkrétna je WHO pri elektronických cigaretách, ktoré tabak neobsahujú, miesto toho zohrievajú nikotínovú tekutinu. Krajinám napríklad odporúča ich zdanenie na takú úroveň, aby si ich nemohli dovoliť mladí ľudia. Veľa krajín, vrátane Slovenska, na tieto výrobky uvaľuje iba DPH.

Boj proti nikotínu alebo dymu? Cesty Spojeného kráľovstva a Únie sa rozchádzajú

Aj Európska únia, aj jej bývalý člen, chcú doma znižovať počty fajčiarov. Kým Spojené kráľovstvo podporuje ich prechod k elektronickým cigaretám, Únia zdôrazňuje škodlivosť samotného nikotínu. Prístupy sa môžu prvýkrát po brexite dostať do sporu na novembrovom stretnutí WHO.

WHO čelí kritike aj od bývalých zamestnancov

Nie všetkých 182 krajín podpísaných pod rámcovým dohovorom má ale rovnaký názor. Spojené kráľovstvo napríklad e-cigarety podporuje, zvažuje ich dokonca fajčiarom predpisovať.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments