Friday, March 29, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skPortugalsko zdaňuje e-cigarety viac ako tie klasické, Slovensko vôbec. Koho počúvne Únia?

Portugalsko zdaňuje e-cigarety viac ako tie klasické, Slovensko vôbec. Koho počúvne Únia?

Rozdiely v spotrebných daniach na fajčiarske novinky sú v EÚ veľké. Slovensko je harmonizácii otvorené, minulý rok patrilo k najmiernejším regulátorom. Verejná konzultácia eurokomisie sa priklonila na stranu žiadnych alebo nízkych daní.

Európska únia bude mať do roku 2030 iba päť percent fajčiarov. Takýto cieľ si v svojom Pláne boja proti rakovine zadala Európska komisia. Dnes pritom fajčí jeden zo štyroch Európanov. V nasledujúcich mesiacoch bude musieť Komisia ukázať, ako chce tento pomer znížiť.

V rámci toho čaká cigarety ďalšia regulácia, zvýšenie spotrebných daní a možno aj „anonymné“ balenia bez dizajnu výrobcov. Debata ale prebieha ohľadom úlohy, ktorú v tomto pláne majú zohrávať nové fajčiarske výrobky. Ich zástancovia totiž tvrdia, že sú oproti klasickým cigaretám menej škodlivé a Únia by mala fajčiarov podporovať k tomu, aby na ne prešli. To znamená napríklad umožniť predávať aj príchute, povoliť ich propagáciu a zaťažiť ich nižšími daňami.

Minimálnu úroveň spotrebnej dane totiž dnes Únia pre tieto výrobky nenastavuje. E-cigarety a bezdymové tabakové výrobky si štáty regulujú po svojom a rozdiely medzi ich prístupmi sú výrazné. Na e-cigarety napríklad väčšina štátov neuvaľuje žiadnu spotrebnú daň a zaťažuje ich iba DPH. Niektoré krajiny ich ale zaťažujú rovnako prísne ako klasické cigarety.

O harmonizácii, teda nastavení minimálnych úrovní aj pre fajčiarske novinky, sa diskutuje už niekoľko rokov. Podľa posledných informácii zverejnených vo verejnej konzultácii k novele smernice o spotrebných daniach predstaví Komisia prvý návrh v úvode budúceho roka.

Boj proti nikotínu alebo dymu? Cesty Spojeného kráľovstva a Únie sa rozchádzajú

Aj Európska únia, aj jej bývalý člen, chcú doma znižovať počty fajčiarov. Kým Spojené kráľovstvo podporuje ich prechod k elektronickým cigaretám, Únia zdôrazňuje škodlivosť samotného nikotínu. Prístupy sa môžu prvýkrát po brexite dostať do sporu na novembrovom stretnutí WHO.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments