Friday, March 29, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skDodržiava sa zákaz mentolových cigariet? Slovenské úrady vyšetrujú dva výrobky

Dodržiava sa zákaz mentolových cigariet? Slovenské úrady vyšetrujú dva výrobky

Na európskych trhoch už dva roky nemôžu byť žiadne cigarety s mentolovou arómou. Podľa investigatívnych novinárov však výrobcovia ponúkajú výrobky, z ktorých fajčiari aj predajcovia mätu cítia. Taliansko a Švédsko ich už stiahli z trhu, vyšetrovať začínajú aj slovenské úrady. 

Dva roky dozadu začal v celej EÚ platiť zákaz predaja mentolových cigariet. Tie totiž môžu najmä nováčikom uľahčovať fajčenie a zrýchliť návyk. Podobný zákaz by sa mal onedlho začať vzťahovať aj na zahrievaný tabak.

Členské štáty však narážajú na problém s možným porušovaním tohto zákazu. Investigatívni novinári odhalili, že na trhu sú cigarety, ktoré predajcovia predávajú ako mentolové a fajčiari z nich mätu cítia, aj keď tak označené nie sú.

Zákaz „charakteristických aróm“ totiž obsahuje zdĺhavý proces dokazovania, že produkt európsku smernicu porušuje. Prvé skúmania už začali aj slovenské úrady.

„V súčasnosti vykonávame šetrenie ohľadne dvoch tabakových výrobkov na slovenskom trhu, kde je podozrenie, že môžu obsahovať zakázané charakteristické arómy,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Rok od zákazu mentolových cigariet: Viac Slovákov prešlo k e-cigaretám než prestalo fajčiť

V máji 2020 sa v celej EÚ prestali predávať mentolové cigarety. Podľa prieskumu ich však časť Slovákov fajčí aj naďalej. Údajne ich kupujú aj v obchodoch, ktoré zákaz nedodržiavajú. Slovenskí kontrolóri však žiadne porušenia nezistili.

Druhé výročie zákazu

K stopke pre mentolové cigarety v EÚ viedla dlhá cesta. Prvýkrát boli arómy zakázane v roku 2014 v smernici o tabakových výrobkoch. Pre najpopulárnejšiu z príchutí, mentolovú, ktorá v roku 2019 predstavovala v niektorých členských krajinách až pätinu všetkých predaných cigariet, ale zákaz začal platiť až od 20. mája 2020.

Nedávno teda zákaz oslávil druhé výročie. Z prieskumu medzi fajčiarmi vyšlo, že v nadväznosti na zákaz skoncoval so zlozvykom iba jeden z desiatich opýtaných. Dvakrát toľko fajčiarov nasledovalo mentolovú príchuť k fajčiarskym novinkám, napríklad k e-cigaretám alebo zahrievanému tabaku.

Tie totiž na európskych trhoch neboli dosť populárne, čo sa však medzičasom pre zahrievaný tabak zmenilo. V najbližších mesiacoch sa teda čaká, že Európska komisia delegovanou smernicou obmedzí dostupnosť mentolových aróm aj pre tieto výrobky.

Únia chce zakázať ochutený zahrievaný tabak už tento rok

Zahrievaný tabak už je na európskom trhu tak populárny, že ho Únia môže začať regulovať ako klasické cigarety. Slovensko tento nápad podporuje, chceme ale viac ako pol roka na prepísanie zákonov.

Zelené, osviežujúce krabičky

Na európskych trhoch sa však podľa Projektu na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP) začali objavovať pokusy o obídenie tohto zákazu.

Tieto krabičky neobsahujú zmienku o zakázanom mentole, podľa investigatívnych novinárov však evokujú prítomnosť arómy spôsobmi, na aké boli fajčiari „mentoliek“ zvyknutí. Teda napríklad zelenou, modrou alebo tyrkysovou farbou a symbolmi alebo slovami evokujúcimi chlad, prípadne osvieženie. A čo je najdôležitejšie, fajčiari v týchto novinkách prítomnosť mentolovej arómy cítia.

Výsledkom je, že keď novinári navštívili trafiky v piatich členských štátoch a vypýtali si mentolové cigarety,

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments