Wednesday, April 24, 2024
3299565809218010
HomeEuractiv.skNávrh na zvýšenie fajčiarskych daní v Európe príde už na jeseň

Návrh na zvýšenie fajčiarskych daní v Európe príde už na jeseň

Európska komisia predstaví revíziu smernice o spotrebných daniach z tabaku už na jeseň. Očakáva sa v nej zvýšenie sadzby daní na cigarety a rozlusknutie otázky, ako sa majú zdaňovať fajčiarske novinky.

Nové európske pravidlá pre zdaňovanie fajčiarskych produktov mali prísť už koncom minulého roka. Ruská agresia na Ukrajine však viacero legislatívnych iniciatív posunula, vrátane revízie Smernice o spotrebných daniach z tabakových výrobkov.

Európska komisia však už upresnila, že návrh predstaví na jeseň tohto roka. Smernica sa musí zmeniť, pretože sadzby, ktoré určila v roku 2011, už neplnia svoje ciele. Minimálne sadzby sú v nej nastavené tak nízko, že ich mnohé členské štáty v snahe o boj so zlozvykom výrazne prevýšili. Na trhu sa navyše objavili moderné alternatívy ku klasickým cigaretám, s ktorými smernica vôbec nerátala.

Na zdvihnutí minimálnych sadzieb pre cigarety je široká zhoda, s týmto bodom sa teda už dá rátať. Otáznejšie sú však sadzby pre fajčiarske alternatívy, kde prísny prístup európskych úradníkov čelí zástancom prístupu zmiernenia škodlivosti (harm reduction), podľa ktorého by na ne mali byť uvalené nižšie dane ako na cigarety.

Europoslanci odporučili zakázať príchute e-cigariet lákavé pre deti

Správa o prevencii a boji s rakovinou prešla Európskym parlamentom. Poslanci v nej odporučili okresať ponuku dostupných príchutí pri elektronických cigaretách, pri bezdymových tabakových výrobkoch boli ešte prísnejší.

Zhoda na cigaretách

Smernica z roku 2011 určuje minimálne spotrebné dane na cigarety komplexným výpočtom. Celková spotrebná daň však musí predstavovať aspoň 90 eur na tisíc cigariet a aspoň 60 percent z priemernej predajnej ceny.

Na krabičku s 20 cigaretami by teda mala pripadnúť spotrebná daň vo výške aspoň 1,8 eura a tá by mala predstavovať aspoň 60 percent jej ceny. To sú však iba minimálne sadzby, členské štáty si môžu nastaviť vyššie zaťaženie.

A presne to aj takmer všetky z nich urobili. Ako ukazujú údaje od Tax Foundation, v júli tohto roka bude priemerná spotrebná daň 3,44 eura. Aj Slovensko si dobrovoľne nastavilo vyššie dane, aj keď menej, ako priemerná krajina EÚ. So spotrebnými daňami na úrovni 2,29 eura za krabičku sme podľa Tax Foundation tretí najmenej prísni v EÚ, za nami sú už iba Rumunsko, Poľsko a Bulharsko.

Vzhľadom na cenu cigariet u nás však až tak nízke dane nemáme, keďže celková daňová záťaž (spotrebné dane a DPH) tvorí až 82,8 percent ceny priemernej krabičky. V tomto meradle sme teda deviaty najprísnejší v EÚ, priemer je o dva percentuálne body nižší.

Sadzba zo starej smernice teda členské štáty nenúti nastavovať ambiciózne ciele, a táto voľnosť ďalej vytvára veľké rozdiely medzi cenami krabičiek v členských štátoch, čo je problémom aj pre fungovanie vnútorného trhu. Môže totiž vyústiť v nelegálny cezhraničný predaj.

Na zdvihnutí tejto minimálnej sadzby je teda aj medzi členskými štátmi, ktoré budú dôležité pri vyjednávaniach o novej revízii, široká zhoda. Štáty však upozornili, že revízii sa úplná rovnosť medzi nimi podarí dosiahnuť iba ťažko, vzhľadom na ekonomické rozdiely.

 » Prečítať viac na Euractiv.sk

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments